Kronikk: - Det er ikke skidt, alt som er i Grønland
Der er en tendens til at danske meningsdannere synes, at alt hvad der kommer fra Grønland i disse år er dårligt og at alt går dårligt. Det er på ingen måde den virkelighed jeg kender og den virkelighed jeg møder, når jeg kommer hjem.
Jeg tog mig selv i at tænke “hvad er det for en virkelighed de ser - hvorfor ser jeg ikke den samme?”, da jeg for nylig blev interviewet af endnu en (revolver)journalist, som ringede mig op fra Danmark, mens jeg var hjemme i Grønland.
Alt er ikke skidt
Han skitserede et billede af det grønlandske samfund, hvor alt var skidt. Det matchede på ingen måde det samfund, som jeg gik rundt i og som jeg er et produkt af. Stolte mennesker, som går på arbejde hver dag, betaler skat og gør en god indsats som samfundsborgere.
De mange børn og børnefamilier jeg kender, som har et godt børne- og familieliv, hvor der er tid til at være familie og hvor det er trygt og godt at være barn. Det er det Grønland jeg ser og kender. Og det som er virkeligheden for mange.
Vi har utfordringer
Ja, vi har økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige udfordringer. Der er familier, hvor forældrene tænker mere på sig selv end på deres børn. Men det er ikke et udtryk for, at vi i dag ikke samlet set tager Grønlands fremtid - både den menneskelige og den økonomiske - alvorligt og gør vores til at ændre det henimod en mere selvbærende økonomi, mod at øge trivslen for endnu flere børn og voksne og sikre en stærkere folkeskole.
Det er fundamentet for bæredygtig vækst og for et bæredygtigt Grønland.
Lad os ikke slukke håbet
Dertil kommer det store flertal af børn, der trives, klarer sig godt i uddannelsessystemet og arbejder for en lysere fremtid for Grønland. Lad os ikke slukke håbet hos langt størstedelen af den grønlandske befolkning, som kan og vil noget mere. Lad os skabe incitamentet til, at flere har lyst til at bidrage til at styrke det grønlandske samfund endnu mere. Der skal handling til, og det er vi mange i Grønland der er villige til at arbejde for.
Tro mig, jeg vil langt hellere bygge bro baseret på gensidig nysgerrighed overfor hinandens kulturforskelle end jeg vil være fortaler for en “dem og os” retorik. Vi er bedre end det. Det kræver bare at der er nogen i begge “ender” af broen, som er villige til at bygge hinanden op frem for at pille hinanden ned.
Til gavn for os alle
Jeg ved at der flere der mener som jeg og som er en del af et stort, tavst flertal, som gerne vil være konstruktive og løsningsfokuseret. Til gavn for os alle.
Det er på tide at vi ser på hvordan vi via dialog og handling skaber nye rammer for et fornyet fællesskab med respekt for hinandens forskelligheder. Danske beslutningstagere og politikere skal udvise den fornødne respekt for det grønlandske folk, som kan og vil selv, men som også gerne vil et meningsfuldt fællesskab baseret på forskellighed som en styrke.
Flere konstruktive debattører!
Ny viden og dialog danner basis for at nuancere fortællingerne om vores fællesskab. Så det ikke bliver så sort-hvidt som det er nu. Der er behov for en mere nuanceret debat og det kræver flere konstruktive debattører, som gerne vil det grønlandske og det danske folk det godt.
Ukiortaami pilluaritsi! Godt nytår!
Dette innlegget ble først publisert i den danske avisen Politiken.