Rettssaken mot spionsiktet nordmann starter i Moskva

Frode Berg er her fotografert på den norsk-russiske grensen i Finnmark. Berg er nå sluttet fri etter 23 måneder i russisk fengsel, dømt for spionasje. Foto: Amund Trellevik

I dag starter rettssaken mot den spiontiltalte tidligere grenseinspektøren Frode Berg. Siden 5. desember 2017 har han sittet fengslet i Moskva, mistenkt for å ha forsøkt å skaffe informasjon om Den russiske nordflåten.

Tirsdag klokken 14 starter rettssaken i Moskvas byrett. Første dag vil handle om videre fengsling av nordmannen, men fra onsdag av vil det bli ført vitner i saken, ifølge Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov.

Det er satt av to til tre dager til saken.

– Vi er veldig glad for at det skjer noe. Nå får man forhåpentligvis en avgjørelse i løpet av kort tid, sier støttegruppens leder Øystein Hansen til NTB.

Spionsaken mot Frode Berg

5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.

Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.

Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.

19. desember 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.

22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.

22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.

25. mars 2019: Det bekreftes at rettssaken vil starte 2. april.

2. april 2019: Rettssaken starter formelt, men bare med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling.

3. april 2019: Selve spionsaken starter med vitneførsel, ifølge advokat Ilja Novikov. Det skal være satt av to-tre dager til saken.

Kilde: NTB

Mener Berg har lidd lenge nok

Hjemme i Kirkenes venter Hansen og resten av familie, venner og støttegruppa på nyheter fra Moskva. Når en eventuell dom er klar, håper Hansen norske myndigheter klarer å få den pensjonerte grenseinspektøren hjem.

– Jeg håper de klarer å legge til rette for å få løst saken, som er en utenrikspolitisk verkebyll for Norge og en menneskelig tragedie for han det gjelder.

– Alle sier det må falle en dom først. Da er muligheten der for å finne en forhandlingsløsning, slik at Frode kommer tilbake til familien sin. Han har sittet der lenge nok, sier Hansen til NTB.

Som High North News meldte i februar drar både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide til St. Petersburg og en stor arktisk konferanse neste uke.

Denne uken ble det kjent at Solberg skal ha bilaterale samtaler med Russlands president Vladimir Putin under besøket.

Statsministerens kontor vil ikke svare NTB på om Frode Berg blir tema under samtalene. I utgangspunktet deltar Solberg på en stor arktisk konferanse, der blant annet samarbeid i nordområdene og miljøspørsmål står på agendaen.

Til VG sier Solberg at forvaltning av hav og Norges langvarige samarbeid med Russland står på møteagendaen.

Berg-forfatter sier E-tjenesten må svare

Under et bokbad i Kirkenes mandag sa journalist og forfatter Trine Hamran at den norske E-tjenesten har mye å svare for i Berg-saken. Hamran er en nær og god venn av Berg og har denne våren gitt ut boka «En god nordmann».

Der tegner hun et bilde av en mann som egentlig ikke likte å ta på seg oppdrag for Norges hemmelige tjenester på reise i Russland, men at E-tjenesten presset ham til å fortsette.

Hamran beskriver Frode Berg som en lojal, tillitsfull og snill mann med forsvarsbakgrunn, og som lett kunne bli rekruttert av betrodde personer i lokalsamfunnet.

– Det er mange som har brukt uttrykket «naiv». Han har vært inne på det selv, og det er kanskje forståelig når han står i et bur i Moskva og skal forsvare seg og det er journalister tilstede.

– Jeg har ikke akseptert det premisset. E-tjenesten har nok også sett egenskaper hos Frode, denne tilliten og lojaliteten, som de har misbrukt. Så jeg vil insistere på at ansvaret ligg hos E-tjenesten, her i Kirkenes og sentralt.

– Så du mener E-tjenesten har gått for hardt fram her og har brukt metoder som kanskje ikke er Norge som rettsstat og demokrati verdig?

– Ja, helt klart. Når jeg spontant reagerer på det Frode forteller meg om sitt oppdrag for E-tjenesten, så sier jeg at «jeg synes ikke du skal gjøre det, de er kyniske – det vet vi fra historien». Han har stolt på de fagpersonene i e-tjenesten som har sagt til ham at dette ikke er farlig, sier Hamran

Taushet

Frode Berg (63) ble pågrepet 5. desember 2017 i Moskva med 3.000 euro i kontanter på seg.

Nordmannen har erkjent kontakt med norsk etterretning, og at han har overlevert penger i Moskva per post på adresser han har fått oppgitt av kontakter i Norge. Men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Den norske etterretningstjenesten og Utenriksdepartementet har siden pågripelsen sagt minst mulig om saken.

E-tjenestens budskap har vært at dette er en konsulær sak, og at det derfor er UD som må uttale seg om den. UD har sagt at norske myndigheter yter konsulær og praktisk bistand til Berg, men ikke uttalt seg om hvorfor nordmannen havnet i den situasjonen han er i.

Finne løsning

Strafferammen for spionasjetiltalen er 10 til 20 års fengsel. Men selv om han skulle få en streng dom, tror verken Risnes eller eksperter at Berg blir sittende fengslet i Russland i årevis.

– Jeg tror russerne legger seg på å presentere ham som et offer for norsk etterretningstjeneste, en person som ble misbrukt, og som dermed kan slippes fri etter forholdsvis kort tid bak lås og slå, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski til NTB.

– Jeg tror ingen, heller ikke russiske myndigheter, er interessert i at han skal sitte veldig lenge i et russisk fengsel. Jeg tror man finner en løsning, sier Risnes.

Han mener det er overveiende sannsynlig at det hele veien har foregått prosesser for å få Berg hjem. Alt fra benådning eller soningsoverføring til en politisk eller diplomatisk avtale «på bakrommet» mellom Norge og Russland kan føre til at Berg får komme hjem, tror advokaten og eksperter.